עוסק מורשה או חברה בע"מ?

אנשים רבים מתלבטים באיזה פורמט לבחור כאשר הם מנסים להגשים את חלומם ולפתוח עסק חדש שבו יוכלו לממש את כישוריהם וכשרונותיהם ולהפיק גם מקור הכנסה מכובד.

עוסק מורשה – הנו עסק בבעלות של אדם אחד אשר נרשם במשרדי רשות המסים כעוסק מורשה (מומלץ להיעזר באיש מקצוע לשם כך – מהיר יותר וללא תקלות).  לאחר מכן יוכל להנפיק חשבוניות מס ולנהל את עסקו.

חברה בע"מ – ישות משפטית נפרדת שחובותיה וזכויותיה הנן על פי החוק. בחברה יכולים להיות מספר בעלי מניות וכך לחלק את האחריות ואת הזכויות להצבעה ולחלוקת רווחים. לחברה יש תקנון אשר מפרט את שמה, תחום עיסוקה, שמות בעלי המניות, חלוקת המניות, וכיו"ב. (פתיחת חברה חייבת להיעשות על ידי עורך דין המתמחה בזה).

על מנת להחליט מה מתאים לעסק שלך יש להתחשב במספר פרמטרים –

משפטי
כאשר העסק נמצא בסיכון גבוה כלומר – לקיחת הלוואות רבות ותשלומים רבים לספקים, לחברה יש יתרון גדול וזאת בשל העובדה שאחריות בעלי מניותיה מוגבלת בדרך כלל וכך הנם חשופים הרבה פחות לתביעות משפטיות, וזאת כמובן אם לא מעורבים פרמטרים פלילים. עוסק מורשה אחראי באופן אישי לכל פעילות עיסקו והוא חשוף לתביעות אישיות בגין כל חוב של העסק.

שיווקי
חברה בע"מ משדרת עוצמה, כח, גודל, חוזק ובעיקר מיתוג. רישום כחברה בע"מ יכול לפתוח שערים רבים בשוק העסקי שכן חברות גדולות במשק מעדיפות לעבוד מול חברות בע"מ אשר מנוהלות ומפוקחות באופן מסודר הרבה יותר מעצמאים.

מיסוי
עוסק מורשה מחוייב במס הכנסה החל מהשקל הראשון לפי שיעורי מס של יחידים. השיעור המקסימלי בשנת 2017 הנו 47% ( ואם ההכנסה השנתית הנה מעל 640,000 ₪ ישנו חיוב במס נוסף של 3%).
חברה בע"מ חייבת במס על רווחיה שיעור של 24% לשנת 2017 (23% לשנת 2018). אם בעל המניות רוצה למשוך את הרווחים הוא חייב בתשלום מס נוסף. (לפרטים נוספים, ועקב חקיקה חדשה ניתן לפנות אלי ולקבל פרטים נוספים).

עלות תפעול
עלות תפעול של עוסק פטור (עצמאי) היא נמוכה ביותר, בעוד עלות תפעול של חברה כרוך בניהול חשבונות, הגשת דוחות כספיים מבוקרים, תשלום אגרה שנתית לרשם החברות ועוד, עלות שיכולה להגיע לאלפי ₪ בחודש ואף לעשרות אלפי ₪ בשנה. יחד עם זאת ככל שהעסק גדול ומורכב יותר עלויות אלה מתגמדות לעומת התועלת שמתקבלת מהן.

לסיכום –
ישנם פרמטרים רבים אשר משפיעים על ההחלטה אם להתאגד כחברה בע"מ או להיות עצמאי. באופן עקרוני ככל שהעסק גדול ומורכב יותר, בעל יותר משותף אחד, עם סיכונים רבים הכיוון הוא לחברה בע"מ, אך אם העסק בראשיתו ובעל עסק זקוק לכל רווחי העסק למחייתו הכיוון הוא להיות עצמאי.

בכל מקרה – יש לבחון כל מקרה לגופו ואז לקחת את ההחלטה!

חזרה למרכז הידע >>